Danskernes opfattelse af bæredygtighed og hvad der karakteriserer en bæredygtig kost
Hvad bekymrer danskerne sig mest om, når det kommer til bæredygtighed? Hvordan ser en bæredygtig kost ud ifølge danskerne, og hvordan passer mejeriprodukterne ind i denne opfattelse?
Mejeriforeningen har i maj 2025 fået gennemført et studie af danskernes holdning til og opfattelse af bæredygtighed. Svarene kan du blive klogere på her.
Klimaforandringer, dyrevelfærd og madspild i top 3
Bæredygtighed kan være et lidt diffust begreb og kan handle om mange forskellige ting. Men spørger man danskerne, hvad der udgør deres største bekymringer ift. bæredygtighed, kommer klimaforandringer ind på førstepladsen (35%) efterfulgt af dyrevelfærd (34%) og madspild (34%).
Zoomer man ind på den mad, vi spiser, villigheden til at justere kosten for at hjælpe klimaet og hvilke tiltag man har gjort, fremgår det også her, at reduktion af madspild er øverst i danskernes bevidsthed. 77% af danskerne giver udtryk for, at de har haft fokus på at mindske deres madspild inden for de sidste 12 måneder. Andre populære tiltag har været at spise flere grøntsager (70%), kompostere sit madaffald (54%) og spise fødevarer i sæson (53%).
Hvad kendetegner en bæredygtig kost?
'Bæredygtig kost' er et emne, der optager mange, og der findes forskellige opfattelser af, hvad der kendetegner en bæredygtig kost. En definition, der er alment anerkendt og som bl.a. bruges som baggrund for De officielle Kostråd, er FAO’s.1
Ifølge FAO (FN's fødevare- og landbrugsorganisation) skal en bæredygtig kost være ernæringsmæssigt tilstrækkelig, sikker og sund, økonomisk tilgængelig for alle, kulturelt acceptabel, og beskytte og respektere miljøet.
Sustainable Healthy Diets are dietary patterns that promote all dimensions of individuals’ health and wellbeing; have low environmental pressure and impact; are accessible, affordable, safe and equitable; and are culturally acceptable
- FAO & WHO, 2019, Sustainable healthy diets – Guiding principles2
FAO’s definition er dog ikke så udbredt blandt danskerne, ifølge undersøgelsen. De danske forbrugere definerer nemlig primært en bæredygtig kost som en, der er miljøvenlig (82%) og ernæringsmæssigt tilstrækkelig (73%). Der er mindre enighed om, at det samtidig er en kost, der er økonomisk tilgængelig og kulturelt acceptabel. Dette kunne antyde, at en mere snæver opfattelse af, hvad der definerer og indgår som parametre i en ’bæredygtig kost’ eksisterer blandt danskerne.
Mejeriprodukters rolle i en bæredygtig kost
Ser vi nærmere på danskernes opfattelse af mejeriprodukter og deres rolle i en bæredygtig kost, viser undersøgelsen, at ca. halvdelen (47%) er enige eller meget enige i, at mejeriprodukter er en del af en bæredygtig kost. 9% er uenige/meget uenige, mens 37% forholder sig neutralt til spørgsmålet.
Hvilke fødevarer kan indgå i en bæredygtig kost?
Spørger man FAO, hvilke fødevarer der indgår i en bæredygtig kost, er svaret, at en sund og bæredygtig kost indeholder fuldkorn, bælgfrugter, nødder og en stor mængde frugt og grønt og kan indeholde moderate mængder af æg, mejeriprodukter, fjerkræ og fisk samt en mindre mængde rødt kød2.
Vil du vide mere om FAO’s definition af en bæredygtig kost, kan du læse mere her.
Er du nysgerrig på, hvordan mælk og andre mejeriprodukter som fx yoghurt mm. lever op til FAO’s definition, kan du blive klogere på det her.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget af Potloc på vegne af EMF (European Milk Forum) og inkluderer respondenter fra Danmark, Belgien, Tyskland og Irland. Undersøgelsen er gennemført i perioden 6.-23. maj 2023.
Data i denne artikel er baseret på tal fra Danmark.
Datagrundlag:
1000 respondenter i alderen 18-45 år.
· 47 % mænd // 52 % kvinder
· 29 % i alderen 18-24 år // 21 % i alderen 25-30 år // 22 % i alderen 31-35 år // 28 % i alderen 36-45 år
· 53 % respondenter uden børn // 47 % respondenter med børn
· 10 % bosiddende i Nordjylland // 21 % bosiddende i Syddanmark // 24 % bosiddende i Midtjylland // 21 % bosiddende på Sjælland // 23 % bosiddende i Hovedstaden
Kilder:
1: DTU Rapport om bæredygtig kost.
2: Food- and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), 2010: Sustainable diets and biodiversity. Directions and solutions for policy, research and action.
3: FAO and WHO. 2019. Sustainable healthy diets – Guiding principles. Rome 2019.