Yoghurt – vigtige næringsstoffer i mange forskellige produkter

Yoghurt er et populært syrnet mælkeprodukt som findes i mange forskellige former og smagsvarianter. Magre mælkeprodukter anbefales i kostrådene som del af en varieret kost, da de indeholder betydningsfulde næringsstoffer, fx protein, calcium og vitamin B12. 

 

Hvad er yoghurt?

Yoghurt er et populært syrnet (fermenteret) mælkeprodukt, der er fremstillet af enten sød-, let- eller skummetmælk. Mælken homogeniseres, pasteuriseres og afkøles, og så tilsættes en bakteriel syrningskultur, som omdanner en del af laktosen (det naturligt forekommende mælkesukker) til mælkesyre, som dermed syrner mælken. Det giver yoghurten den tykke, bløde konsistens og sin karakteristiske smag. Til sidst, emballeres og opbevares yoghurten ved < 5°C.

Yoghurt findes i dag i en række forskellige former lige fra den klassiske neutrale yoghurt på morgenbordet til drikkeyoghurt, græsk yoghurt og kefir. Yoghurt har således mange anvendelsesmuligheder og findes desuden i et hav af smagsvarianter.

Find inspiration til retter med yoghurt her.


Næringsstoffer i yoghurt

Indholdet af calcium og protein er nogle af argumenterne for at spise yoghurt, men der er også mange andre næringsstoffer i yoghurt.1

EN PORTION YOGHURT - MANGE NÆRINGSSTOFFER

Med én portion yoghurt (100 g*) får du både protein og forskellige vitaminer og mineraler, fx calcium, vitamin B2, vitamin B12, fosfor og kalium. Du får fx dækket dit behov for calcium, vitamin B2 og fosfor dækket med ml. 14-17 % med én portion yoghurt.

Protein: 4,0 g/100 g
Calcium: 134 mg/100 g (16,8 % af dagligt referenceindtag)
Vitamin B2: 0,22 mg/100 g (15,7 % af dagligt referenceindtag)
Vitamin B12: 0,24 ug/100 g (9,6 % af dagligt referenceindtag)
Kalium: 144 mg/100 g (7,2 % af dagligt referenceindtag)
Fosfor: 100 mg/100 g (14,3 % af dagligt referenceindtag)

 

Calcium

Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og tænder. Knoglevævet er levende væv, og der sker en konstant nedbrydning og genopbygning af knoglevævet. Det er derfor vigtigt, at du får en løbende tilførsel af calcium gennem hele livet. Mineralet har også mange andre vigtige funktioner i kroppen. Calcium bidrager f.eks. også til en normal neurotransmission (til normal signaloverførsel mellem dine nervebaner). 


Riboflavin (Vitamin B2)

Mælk er en god kilde til vitamin B2 (også kaldet riboflavin). Vitamin B2 bidrager til at vedligeholde en normal hud, et normalt syn og normale slimhinder.  Derudover bidrager vitamin B2 til et normalt energistofskifte, til nervesystemets normale funktion, til en normal omsætning af jern, til at beskytte cellerne mod oxidativt stress og til at mindske træthed og udmattelse. Mælkeprodukter og ost er gode kilder til vitamin B2.

 

Vitamin B12

Vitamin B12 findes udelukkende i animalske fødevarer. Vitaminet bidrager til normal dannelse af røde blodlegemer. De røde blodlegemer indeholder hæmoglobin, som transporterer ilt fra lungerne og ud til kroppens væv og celler. I den sammenhæng bidrager vitamin B12 til at mindske træthed og udmattelse. Derudover bidrager vitamin B12 til nervesystemet samt immunsystemets normale funktion.3


Kalium

Kalium bidrager til nervesystemets normale funktion. Nervesystemet skaber kontakten mellem legemets celler, organer og væv, registrerer, kontrollerer og koordinerer fysiologiske processer og modtager og behandler informationer fra de ydre omgivelser og afstemmer legemets reaktioner herpå. Derudover bidrager kalium til en normal muskelfunktion. Sidst, men ikke mindst bidrager kalium til at vedligeholde et normalt blodtryk.

 

Fosfor

Fosfor bidrager, sammen med calcium, til at vedligeholde normale knogler og tænder. Derudover bidrager fosfor til cellemembranernes normale funktion og til et normalt energistofskifte. 

 

 

Yoghurt og kostrådene 

’Vælg planteolier og magre mejeriprodukter’ er et af de 7 officielle kostråd. 

Ifølge Fødevarestyrelsen er 250-350 ml mælk eller mælkeprodukt dagligt tilpas, når du spiser planterigt og varieret. Det anbefales desuden, at du vælger magre syrnede mælkeprodukter, fx yoghurt naturel, med maks. 1,5 % fedt. Når du vælger magre mejeriprodukter frem for federe varianter, får du de vigtige næringsstoffer og samtidig færre kalorier.1

Læs mere om De officielle Kostråd her.  

 

 

 

Kilder:

1: Alt om kost, Fødevarestyrelsen, De officielle kostråd.
2: DTU Fødevareinstituttet. Frida. Yoghurt.
3: Sundhed.dk Vitamin B12 mangel.